Bikepacking Monegros “Ruta Orwell”

Terra inhòspita d’arena aspra i roques esculpides pel vent. El seu entorn rural, gairebé despoblat, li donen un caràcter diferent d’altres indrets. Escenari de batalles perdudes i antics regnes. Els pagesos van guanyant terreny, a cop d’aixada, a una terra àrida que s’enlaira quan bufa el cerç.

Clica aquí per veure el recorregut

Sariñena és el punt de sortida i arribada d’aquesta ruta que transita pel nord dels Monegros. El recorregut està dividit en dues etapes, amb nit a Torralba de Aragón. El traçat no trepitja les zones habituals de la coneguda marató ciclista que es fa en aquest desert.

Arrenquem a la llacuna de Sariñena per endinsar-nos, amb un lleuger ascens, a l’entramat de séquies i canals que permeten transformar aquest desert en un terreny productiu. L’arribada de l’aigua ha transformat aquest territori. Abans es cultivava blat i civada. Ara, amb els nous sistemes de regadiu, han obert les portes al cultiu extensiu de blat de moro i l’alfals.

PIEDRA DEL MEDIODIA

Els pobles petits, de parets blanques, s’intercalen en mig de la xarxa de camins, canals i conreus. La ruta amaga indrets curiosos com l’ermita de Tramaced, les escultures “Arbres com a arqueologia” de Fernando Casás, o la fortalesa àrab excava en una roca gegant que rep el nom de “Piedra de Mediodia”.

RUTA ORWELL

Els Monegros va ser escenari de cruentes batalles al Front de l’Aragó, de la Guerra Civil Espanyola. Un dels grans atractius d’aquest recorregut és la visita a les trinxeres de la Ruta de las Tres Huegas, a la Serra d’Alcubierre. S’ha reconstruït tenint en compte la documentació recollida per l’escriptor britànic George Orwell i els seus companys del POUM. Des d’aquest punt va combatre a l’exercit franquista.

Continuem la nostra ruta fent un descens de sis quilòmetres fins a Alcubierre. A partir d’aquí, el recorregut avança per un laberint de camins. Portar un GPS facilita molt la navegació. El nostre recorregut acaba a l’observatori d’ocells de la llacuna de Sariñena. Una bona oportunitat per contemplar la diversitat d’espècies que arriben a aquest oasi d’aigua.

Clica aquí per veure el recorregut

Deixa un comentari

Bloc a WordPress.com.

Up ↑