El Mortirolo de Pantani

Als peus de Mazzo di Valtellina, un poble de poc més de 1.000 habitants a les Dolomites, s’aixeca el Mortirolo. La muntanya coneguda com el Passo de la Foppa, ha agafat una nova dimensió gràcies als ciclistes que han desafiat les seves rampes infernals. Has de superar els seus 1.852 metres per creuar les zones alpines de l’Alta Valtellina i l’Alta Val Camonica. L’origen del nom està associat a la llegenda de la batalla sagnant que l’any 773 D.C va enfrontar Carlemany amb les tropes llombardes. La pàgina oficial del Giro s’encarrega de recordar que això és una llegenda i que l’origen del topònim prové probablement de les paraules “mortèra” o “mortarium” que descrivien la presència d’un estany o la forma còncava de la part superior del pas.

El Giro va pujar per primera vegada el Mortirolo l’any 1990. Quatre anys després es va consagrar com un dels grans cims del ciclisme mundial al contemplar l’exhibició d’un jove Marco Pantani. Dotze quilòmetres de pujada van servir per crear el mite etern del “Pirata”. 

La pujada més intensa és la que comença a Mazzo di Valtellina. S’han de superar 12,5 quilòmetres, una mitjana del 10,5 %, amb un desnivell total de 1.300 metres. No hi ha descansos, però us podeu aturar a respirar i contemplar l’escultura que han aixecat per retre homenatge a Pantani. Quan portis vuit quilòmetres de pujada, en una de les rampes més dures del coll, podràs admirar la imatge del “Pirata” amb les mans agafades al manillar i amb el cap girat per tenir controlats als seus rivals.

Deixa un comentari

Bloc a WordPress.com.

Up ↑